Laboratorium smaku – SZYNKA POLSKA

prowadzenie: Zbyszek Kmieć, Gieno Mientkiewicz

niedziela, 16 paźdzernika 2011 godz. 11.00

Szynka, choć powszechna w całej Europie, to właśnie w Polsce zyskała status kultowego pokarmu. Niegdyś spożywana głownie w okresach świątecznych, teraz spowszedniała, ale dalej zajmuje centralne miejsce na polskim stole. Na przełomie wieków przyszłość polskiej szynki wydawała się zagrożona, sklepy pełne były produktów szynkopodobnych, lała się z nich woda, straszyło białko sojowe, a ilość środków chemicznych mogłaby spowodować inwazję NATO w przekonaniu, że ma do czynienia z bronią masowego rażenia. W ciągu dwudziestu, lat począwszy od późnych lat osiemdziesiątych, z roku na rok spadała jakość mięsa. Świnie karmione paszami, świnie z wielkich ferm Zachodniej Europy, świnie faszerowane antybiotykami, rosnące w ekspresowym kilkumiesięcznym tempie. Ten proces degrengolady powoli się zatrzymuje.

Ale czy już możemy być dumni z polskiej szynki?

Czy istnieje jakiś zbór cech, które czynią polską szynkę wyjątkową?

Czy polskie szynki różnią się od siebie w zależności od regionów?

Jaki wpływ na jakość tej wędliny ma rasa świń? Co to jest „kwiatek”, „szołdra”, „kumpiak”, „myszka”?
Wreszcie jak jeść szynkę, czy to tylko plaster na talerzu? Czy to szereg przekąsek, czy dodatek do wykwintnych dań?

Czy są w Polsce prawdziwi mistrzowie szynki i na czym polega ich fenomen?

Jak szynkę próbować, na co zwracać uwagę, jak rozpoznać jakość i stosowane technologie?

Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania i poczęstujemy najlepszymi polskimi szynkami.

Zapraszamy.

About these ads

Informacje o ADPR Group

PR ePR services, obsługa PR, zarządzanie wizerunkiem, dystrybucja informacji, badania wizerunku, badanie sieci pod kątem opinii
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s